Penzion Šíbl
Dnešní datum: 19. 04. 2024   .: Hlavní stránka | Informace | Kontakty | Mapa :.        
  Informace

PENZION Šíbl - Malá Morávka

Jaromír Šíbl
Malá Morávka 224
793 36 Malá Morávka
tel/fax:+420 554 273 229
mobil:  +420 603 349 057

  Hlavní menu

Úvod
Ke stažení
Odkazy
Ankety
Nejčtenější...
Fotogalerie penzionu
Slovník

Personalizace
Rozšírené vyhledávání

Vstup pro autory

 
Právě je připojených:
1 člověk.
  Přihlášení:
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

Slovník

Hledat:  

H | J | M | N | S

Nízký Jeseník

Jeseníky

Nízký Jeseník je jedním z nejstarších geologických celků střední Evropy, nachází se na severu Moravy a v jižní části Slezska. Navazuje na východní část Hrubého Jeseníku, rozprostírá se mezi severní Slezskou nížinou a jižním Hornomoravským úvalem. Na východě přechází v Moravskou bránu a Ostravskou pánev. Je plochou vrchovinou s pozůstatky sopečné činnosti. Je tvořen především prvohorními, kulmskými sedimentovanými horninami, spočívající na předchozích sedimentech a vulkanitech, vzniklých intenzívní sopečnou činností na dně devonského moře. Jeho nadmořská výška se pohybuje pouze mezi 400 až 600 metry. Nejvyšší část Nízkého Jeseníku na západě dosahuje až 800 metrů. Směrem k východu jeho výška klesá až na 350 metrů n. m. Oblast Nízkého Jeseníku byla vždy známa těžbou barevných a drahých kovů.

Nízký Jeseník se skládá se z geomorfologických celků Brantická vrchovina, Bruntálská vrchovina, Domašovská vrchovina, Oderské vrchy, Slunečná vrchovina, Stěbořická vrchovina, Vítkovská vrchovina a Tršická pahorkatina. Rozprostírá se na Moravě a ve Slezsku, v Moravskoslezském a Olomouckém kraji (v okresech Bruntál, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Ostrava a Přerov).

Sopečná činnost na území Nízkého Jeseníku
Během třetihor byl v důsledku horotvorných procesů Nízký Jeseník vyzdvižen, zatímco oblast Hornomoravského úvalu a Kladska se propadla. Vzniklé zlomy zemské kůry pak umožnily sopečnou činnost a vytvořily se tak nejmladší sopky v Česku.

Červená hora
Velký Roudný
Malý Roudný
Uhlířský vrch
Venušina sopka
Poslední dvě byly v činnosti ještě v době starších čtvrtohor.



Hrubý Jeseník je dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke krkonošsko-jesenické subprovincii, (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část. Nejvyšší hora je Praděd (1491 m n. m.).

Na území Hrubého Jeseníku byla kvůli přírodnímu bohatství a jeho zachování v roce 1969 vyhlášena chráněná krajinná oblast Jeseníky o rozloze 740 km² se sídlem v Malé Morávce. Zahrnuje celkem jedenáct maloplošných chráněných území. Kromě toho nabízí několik lyžařských lokalit (např. Červenohorské sedlo nebo Praděd), které jsou pro tradičně nejbohatší sněhovou nadílku v Česku navštěvovány nejdéle v roce. O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

Geologické aspekty
Po geologické stránce patří Jeseníky do Moravskoslezské oblasti, konkrétně Hrubý Jeseník do podoblasti Silesikum. Výrazně se zde projevilo variské vrásnění neboli hercynské, po něm v menší míře následovalo vrásnění alpínské. Napříč horstvem prochází Červenohorský hlubinný zlom, který ho dělí na dvě části, vyznačující se klenbovou strukturou. Západní reprezentuje klenba keprnická a východní desenská. Samotná klenba je tvořená mladšími migmatity. V místech, kde je narušena, tvoří povrch horniny starší, jako žuly nebo ortoruly. V okolí Červenohorského zlomu, například na Pradědu, vystupují na povrch přeměněné krystalické břidlice.

 

  Ceník
Ubytování ve 2 nebo 3 lůžkových pokojích s možností přistýlky ( rozměr klasické postele ) Na každém pokoji je koupelna a v celém objektu wi-fi. Dětem poskytujeme ubytování od 3 let. Nástup ubytování od 14:00 hod a ukončení posledního dne do 10:00 hod Ubytování poskytujeme na více než jednu noc. Cena za ubytování - dospělá osoba 800,- Kč / noc s polopenzí, děti 450,- Kč s polopenzí / noc
  Přístupy:
Celkem176729
Dnes20
Online1
 
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, V případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

.::: 2008 - Petr Homola :::.
Web site powered by phpRS

NAVRCHOLU.cz

Sportka - aktuální výsledky